Войната Гог и Магог

И така, в края на времето, Гог от земята на Магог ще дойде в земята на Израел, за да се бие с народа на Израел, както предсказва пророк Езекиил (вижте глава 38). Той ще дойде не сам, а със съюзници от други страни и тогава Всемогъщият ще разкрие властта Си над света. Участниците в нападението ще загинат и Мошиах ще управлява Кралство Израел без намеса.

Ето какво пише за това равин Ицхак Зилбер, блажена е паметта на праведника, в книгата си „Пламъкът няма да те изгори”:

“…Според предсказанията на пророк Езекиил, в ерата на пристигането на Мошиах, т.е. потомък на Давид, който ще управлява страната, ще построи Храма и ще събере останките от народа), войските на Гог от страната на Магог ще нахлуят в Ерец Израел, но Всемогъщият ще им изпрати пълно унищожение.

Ето какво, наред с други неща, казва Езекиил за това (глава 38):

Гог ще дойде от „северните покрайнини“ на земята, сред неговите съюзници ще бъдат Иран и Етиопия. Той ще дойде в страна, „възвърната от меча“, тоест при народ, спасен от унищожение, в страна, „събрана от много народи“.

Той ще дойде не в Уганда или Биробиджан, а в „планините на Израел“ – в земята, обещана от Всевишния на Авраам, Исак и Яков, на места, „които са били пусти от дълго време“. Това ще се случи в края на дните.“

За войната на Гог и Магог са написани много книги и много кабалисти са изучавали тази тема. Има различни мнения за това как ще стане това. Но юдаизмът като цяло може да каже само едно нещо: в един момент, достатъчно скоро, ще избухне много тежка война, след която ще дойде Мошиах и цялото човечество ще навлезе в нов период, в който народът на Израел ще има специален статут.

Ето някои акценти от такива книги.

Виленският гаон (1720-1797) пише, че войната на Гог и Магог ще продължи 9 секунди. По негово време звучеше странно, беше трудно да се разбере буквално написаното, защото… такова оръжие все още не е съществувало. Днес ни е по-лесно да го разберем буквално…

И ето продължението на коментара на Малбим (на Езекиил 32) за това какво ще се случи, след като Едом и Исмаил се обединят, за да завладеят земята на Израел:

„Но при пристигането (в тази земя) между тях ще има междуособици и те ще се бият помежду си, т.е. Едом и Исмаил ще се бият помежду си, защото тяхната вяра е различна и там Всевишният ще ги съди с меч и кръв, както е обяснено в (Захария 14). Той каза за това тук – как всички те ще претърпят унищожение… Първо Мицраим (Египет), и Ашур (Ирак), и Ейлам, които се придържат към вярата на Исмаил, и те днес са обрязани. И после Мошех, Тувал, Едом и техните царе и князете на север, които всички са необрязани. И ще има война между тях.

И падането им ще започне от Египет, защото те (египтяните) са близо до Ерец Израел и ще дойдат начело и ще паднат. И асирийците и персите (Иран) ще дойдат за да отмъстят за тях и от две страни ще нападнат. И това е казано в пророчеството.”

снимка toldot.com

Равин Ицхак Фангер пише: „Някои смятат, че Първата и Втората световни войни са били войната Гог и Магог, развиваща се на етапи. Във всеки случай, последният етап от тази война ще бъде на единственото място в света, което великите религии искат да имат – в Ерусалим… Невъзможно е да се каже колко скоро ще се случи това, но ако си спомните, че остават 230 години до края на шестото хилядолетие(в момента 216 г. – тъй като сме 5784 година по еврейският календар) – когато определено ще дойде Мошиах, „тогава възкресението на мъртвите, идването на Мошиах, изграждането на Храма и войната на Гог и Магог трябва да се случат в рамките на тези години.“

И по-нататък за съюза на Едом и Исмаил срещу народа на Израел: „Тяхното обединение е много опасно както на физическо, така и на духовно ниво. Обединяват се вече три пъти. Първият път беше, когато Исав се ожени за Махлат, дъщерята на Исмаил, за да унищожи Яков” (според мидраша, Исав възнамеряваше да подбуди гнева на Исмаил срещу Яков, докато не убие Яков. И тогава Исав щеше да има правото да убие Исмаил – сякаш за отмъщение за кръвта на брат си. И да наследи имуществото на двете семейства…) „Вторият път беше, когато Аман, потомък на Исав, се обедини с Ахашверош, потомък на Исмаил. Третият път е по време на Холокоста, когато мюфтията на Ерусалим става съюзник на Хитлер. Подобен съюз ще бъде сключен по време на последната война. В днешно време някои виждаха символ на такъв съюз в лицето на Обама с неговия мюсюлмански произход…

Възможно ли е да се избегне тази война?

Разбира се, всички се интересуват дали тази война може да бъде избегната. Наистина, в книгите на пророк Езекил (вижте по-горе) и пророк Захария (вижте глава 14) има пряко споменаване за това. И един от принципите на вярата: всички думи на пророците са истина. Така го формулира Рамбам в книгата си „Мишне Тора” (Илхот Синедрион, глава 10, както и Илхот Тешува и Илхот Йесодей Тора).

Но нека се обърнем към произведенията и традициите на хасидските праведници от последните векове. Няколко книги казват, че един от великите хора от последните поколения, равин Елимелех от Лиженск, е „отменил“ бедствията, които е трябвало да се случат на еврейския народ преди идването на Мошиах („мъките на Мошиах“). Съобщава се, че равин Елимелех казал: въпреки че в няколко стиха се казва, че преди идването на Мошиах ще има големи войни и войните на Гог и Магог, той молеше да няма войни… Продавачът на брашно ще продава брашно, продавачът на плат ще измерва плат и изведнъж ще дойде Елияху и ще обяви: Машиаха дойде!

А в коментара на равин Цадок а-Коен от Люблин „При Цадик” (в седмичната рубрика Насо) пише така: в книгата „Диврей Емет” Хосе от Люблин Зацал казва, че Машиах бен Йосеф няма да бъде убит, т.е. тази присъда вече е завършена над равин Шимшон Острополер. И равин Шимшон направи това по собствена воля, приемайки смъртта от погромниците, за да изкупи хората. „Въпреки че в Талмуд, трактат Сука 42а се казва, че Машиах, синът на Йосиф, ще загине (това е едно от мненията), това няма да се случи, тъй като това беше коригирано от известния равин Шимшон от Остропол, който почина в ръцете на казаците Богдан Хмелницки, дано се заличи името му! (Самият равин Шимшон беше от рода на Давид, но как това „проработи“ при Машиах бен Йосиф, ние отново не разбираме… Между другото, рав Елияшив беше потомък на равин Шимшон…)“

Коментирайки книгата на Маарал „Гевурот Хашем“, Магид от Кожниц пише, че няма да има война между Гог и Магог, Всемогъщият ще ги изтрие в един миг без война, защото „цадикът постановява и Светият, благословен да бъде Той , извършва.“ А авторът на „Мишне ле-Мелех” пише, че е чул от автора на „Диврей Хаим” (равин Хаим Алберстам от Цанз): всичко, което се казва за бедствия, отразява състоянието на нещата, съществувало преди службата на праведните в последните поколения. Но след техния труд и саможертва, след като мнозина умряха, освещавайки Името на Всевишния, а също и поради продължителността на изгнанието и тежестта на данъчното бреме, всичко предсказано „промени вкуса си на сладко“, всичко беше „ поправено.“ И той също чу няколко пъти от автора на „Диврей Хаим“, че Машиах ще дойде без мъки (Към списъка на бедствията, които „вече са се случили“ и отменят бъдещи бедствия, мнозина днес добавят Холокоста…).

Всичко това изглежда изненадващо: как е възможно бедствията, ясно предсказани в Тора, да бъдат „отменени“?

Ето какво се казва за това в книгата „Кдушат Леви“, написана от равин Леви Ицхак от Бердичев:

„Праведните могат да отменят постановлението на Небето и да го превърнат от бедствие в добро. Но те могат да направят това само докато пророчеството не бъде записано в книгите на пророците. Ако вече е записано, не може да бъде отменено, в противен случай ще кажат, че е било фалшиво пророчество. Така че, очевидно, е невъзможно да се молим за премахване на бедствията преди идването на Мошиах, предсказани в книгите на пророците?

Рамбам пише в Сефер а-Мада и в Илхот Млахим: от книгите на пророците не е ясно какво ще се случи преди идването на Избавителя, дай Боже това да стане скоро, в наши дни. И тъй като пророците не разбират какви са мъките от времената на Мошиах, ние можем да се молим за тяхното премахване – тъй като те не са ясно описани.

Тогава, оказва се, няма разлика: ако не е написано и няма намек от пророците, можем да искаме премахване на бедствията, а ако е написано и има намеци за мъките на времената на Мошиах, тогава можем да разберем думите на пророците само когато дойде Мошиах… И тогава той ще ни каже какво означават думите на пророците. И дори ако там се споменават мъките от времето на Мошиах, тогава, когато дойде Мошиах, всички евреи ще бъдат пророци, както е казано: „…и синовете ви и дъщерите ви ще пророкуват…” (Йоил 3, 1). И се оказва, че можем да поискаме премахване на мъките от времето на Мошиах, защото когато всички евреи са пророци, те няма да кажат, че пророкът е пророкувал лъжа, а само че праведните от поколението, предхождащо идването на Мошиах са отменили този указ.”

Продължавайки, равин Леви Ицхак си спомня: когато Елдад и Мейдад започнаха да пророкуват в лагера (Бамидбар 11, 26 и сл.), Йешуа каза на Моше: „Задръж ги!“ Той се страхуваше, че Елдад и Мейдад ще кажат: „Моше е мъртъв, Йешуа води (хората в Ерец Израел)” и би било невъзможно да се отмени това, защото ще бъде записано в Тора. И продължава: „Моше отговори на това: „О, ако всичките хора на Всевишния бяха пророци…“ Тоест, когато всички евреи станат пророци, би било възможно да се отмени Указът, дори и да е написан в Тора (и тогава Моше няма да трябва да умре в пустинята). Защото всички евреи, бидейки пророци, ще разберат: праведният може да отмени това, което е предопределено от Небето. Дори да е казано от Всевишния, праведният може да отмени… И всъщност тук има нещо ново в основите на вярата – от дома на учението на Кдушат Леви.”

Коментирайки думите на равин Ицхак Леви от Бердичев, Рав М. Агранович пише (пак там): „Моля, обърнете внимание: ние се молим за завръщането на Всевишния в Сион бе-Рахамим – „с милост“. Това означава, че такава опция съществува, милостта е възможна… За някои хора тези идеи ще им позволят да се молят искрено за идването на Мошиах, а също и да разберат, че много зависи от нашата тешува(разкаяние), включително как ще дойде Мошиах.”

Какво можем да направим, за да предотвратим бедствието?

Можем, както е посочено по-горе, да извършваме тешува(разкаяние за греховете), да изучаваме Тора и/или да подкрепяме тези, които я изучават( дарения), и да правим добро на нашите съседи – гмилут хасадим.

Има и сгула:

„Каза равин Шимон бен Пази: Равин Джошуа бен Леви говори от името на Бар-Капара: всеки, който изпълни заповедта за три хранения на Шабат, ще бъде спасен от три бедствия – от мъчението на Мошиах, от присъдата на Гехином и от войната на Гог и Магог” (Трактат Шабат 118а).

Рав Исраел Менаше пише в отговора си на уебсайта на Идабрут: преди да започне третото хранене на Шабат, трябва да се каже:

Така започвам да изпълнявам заповедта за третата съботна трапеза, която е свързана с Яков, бащата на седемдесет души, и нека бъдем спасени заради неговите заслуги от войната на Гог и Магог, и нека написаното се сбъдне за нас : „И те ще се храня с наследството на Яков, баща ти…” (Йешаяху 58:14), наследство без ограничения и сериозни проблеми. „И милостта на Господа, нашия Бог, да бъде върху нас и да ни утвърди делото на ръцете ни, и да утвърди делото на ръцете ни” (Техилим(псалми) 90:17).

Източник-toldot.com

Превод-bneinoah-bg.com

2 thoughts on “Войната Гог и Магог”
  1. Този израз „…праведният може да отмени това, което е предопределено от Небето“, звучи малко смущаващо. Особено за хора, с христианско минало.
    Може би правилното е, че „праведният с молитвите си, може да отмени това, което е предопределено от Небето, защото Всемогъщият се вслушва в молитвите на праведните.

    1. Еврейте казват че „Молитвата, постът и разкаянието отменят тежките присъди». Според мен авторът намеква, че ако хората се разкаят и станат праведни/ тоест изпълняват заповедите, указът може да бъде отменен. Разбира се молитвата е неотменим атрибут от службата на Твореца. С помощта на молитвата човек променя не присъдата, а себе си. Точно молитвата е първата стъпка на човек към праведността. Според моя скромен опит човек не може сам да промени себе си, а само с помощта на Б-г, и точно тук е голямото значение на молитвата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *